Wycieczka rowerowa za miasto, piknik na łące czy biwak w lesie to doskonała okazja, aby aktywnie wypocząć. Wybierając się na taką wyprawę każdy w plecaku ma odpowiednie zapasy żywności i napoje. Dlatego też warto mieć w swoim asortymencie dania gotowe do podgrzania, zupki błyskawiczne czy konserwy, które wystarczy jedynie wrzucić do biwakowego koszyka. Wśród tego typu oferty nie zapominajmy o znanych i sprawdzonych markach.
Danie w 5 minut!
Lato to pora roku, podczas której dużo czasu spędzamy na powietrzu. Spotkania z przyjaciółmi, wspólne wyjazdy czy biwakowanie to jedne z form odpoczynku wakacyjnego. Korzystając z krótkiego urlopu, każdy chce go wykorzystać jak najlepiej, dlatego gotowanie ograniczane jest do niezbędnego minimum. W związku z tym różnego rodzaju dania gotowe są dobrą okazją na zarobek zarówno wiosną, jak i latem.
Szybkie dania zyskały dużą popularność w polskim społeczeństwie. Obalone zostały mity o tym, że są niezdrowe. Oprócz wygody i szybkości ich przygotowania producenci bowiem dbają także o wysoką jakość tego typu produktów.
Z badania TGI przeprowadzonego przez Instytut MillwardBrown SMG/KRC w okresie od stycznia do grudnia 2011 roku wynika, że spożywanie gotowych potraw deklaruje 41,3% Polaków w wieku 15-75 lat. Najczęściej spożywanymi markami dań gotowych w słoikach, puszkach i kartonach wśród respondentów, którzy zadeklarowali ich spożywanie były: Pudliszki i Łowicz. Ponad 47% badanych spożywa potrawy gotowe raz w miesiącu lub rzadziej, około 40% 2,3 razy w miesiącu, a ponad 12% nawet raz w tygodniu lub częściej. Szczegółowe informacje dotyczące marek dań gotowych najczęściej spożywanych przez Polaków w wieku 15-75 lat przedstawia tabela TOP 10.
A jakie marki polecają detaliści? W sklepie pana Dariusza w Radomiu najlepiej sprzedaje się Danie Kachny. „Pewnie ze względu na bardzo przystępną cenę. Dobrze sprzedają się flaki firmy Pamapol i różne dania gotowe z Pudliszek” – mówi właściciel. Z kolei w Samie Pod Różami prym wiodą dania marki Stoczek i Łowicz.
Na kanapkę i nie tylko
Jedną z najstarszych metod konserwowania żywności było suszenie na powietrzu, a później przy ogniu. Niektóre rodzaje żywności, jak ryby czy wołowinę, można było zasolić. Dobrym sposobem było też przechowywanie mięsa i ryb zanurzonych w lodzie czy w specjalnie budowanych ochładzanych piwnicach. Na szczęście, dzięki Niccolasowi Appertowi i Peterowi Durandowi od 1810 roku możemy korzystać z konserw w puszkach.
Istotnym jest fakt, że oprócz dań na ciepło, na biwakach dużą popularnością cieszą się także różnego rodzaju przekąski na zimno. Wiosna i lato to zarobkowe pory roku pod względem sprzedaży różnego rodzaju konserw i pasztetów.
Podczas aktywnego wypoczynku na świeżym powietrzu, kiedy konsument nie ma pod ręką domowej lodówki pełnej różnych smakołyków chętnie sięga po pożywne i dostarczające energii konserwy mięsne czy rybne. Nie muszą być one przechowywane w chłodniczych warunkach, więc biwakowicze chętnie zaopatrują się w nie podczas wyjazdu za miasto. Popularne i chętnie kupowane przez biwakowiczów są także różnego rodzaju pasztety. Dzięki nim prosto i szybko można przygotować smaczną kanapkę, którą chętnie przekąsi każdy biwakowicz, szczególnie ten zmęczony długą wędrówką przez las.
W sklepie pana Dariusza pierwsze miejsce wśród konserw w puszcze zajmują te z Łukowa, dobrze sprzedają się także pasztety i konserwy marki Drosed. „Sprzedaż dań gotowych, konserw czy pasztetów rośnie także w okresie pielgrzymkowym. Nawet tego samego dnia, kiedy z naszej parafii rusza pielgrzymka, w ostatniej chwili przychodzi wielu klientów i dokupuje tego typu produkty” – przyznaje właściciel sklepu.
W Samie Pod Różami dużo miejsca poświęcono także na dodatkowy, ale równie niezbędny, biwakowy asortyment. Są to głównie papierowe obrusy, folie aluminiowe czy woreczki śniadaniowe, w które można zapakować kanapkę na podróż oraz plastikowe naczynia i sztućce.
Czas biwakowo-piknikowo-grillowy rozpoczęty! Polacy uwielbiają przyjęcia na tarasie, w ogrodzie i wycieczki poza miasto, kiedy majowo-czerwcowa pogoda rozpieszcza słońcem!
Na grilla pamiętajmy o szerokim wyborze piw, mięs i przypraw, a także sosów mokrych oraz alkoholi mocnych.
Dla biwakowych klientów, którzy do plecaka pakują niezbędny prowiant i ruszają przed siebie polecamy dania gotowe w słoikach, konserwy w puszkach, pasztety oraz błyskawiczne zupki –wszystko to co można przekąsić, kiedy podczas wycieczki dopadnie nas głód.
Dla tych, którzy wolą pozostać w mieście i spotkać się z przyjaciółmi na imprezie tarasowej, warto mieć w sklepie lekkie wina i drinki, gotowe sałatki oraz wybór ulubionych herbat, kaw i słodkich przekąsek.
Biesiadowanie pod chmurką to czysta przyjemność, także dla detalistów, którzy w tym czasie notują zwiększone obroty.
tagi: biesiadowanie , grill , biwak ,
Sprzedaż perfum i kosmetyków na lotniskach była wyższa o...
O zakupie konkretnych art. spożywczych na święta...
W listopadzie 2024 r. całkowita wartość sprzedaży w...
Przedsiębiorcy domagają się konsultowania nowych przepisów...
Może objąć technologie pochłaniania CO2...
Zrównoważona produkcja i zabezpieczenie żywności dla...
Prognozy na najbliższe miesiące są zróżnicowane, a...
Już ponad 38% dorosłych Polaków słyszało o tym, że ktoś...