Był rok 1838. Mieszkańcy Pilzna oburzeni jakością i smakiem piwa, które w tamtych czasach było mętne i ciemne, zebrali się na rynku i wylali 36 beczek piwa do rynsztoka. Bunt mieszkańców sprawił, że grupa piwowarów połączyła siły z myślą o utworzeniu jednego browaru produkującego najlepsze piwo na świecie.
Po połączeniu swoich umiejętności oraz wiedzy podjęli najlepszą z możliwych decyzji: o zatrudnieniu architekta Martina Stelzera. W odpowiedzi na ich zaraźliwą pasję, zaangażowanie oraz wiarę w niego Stelzer postanowił wybudować najlepszy browar na świecie. Na miejsce usytuowania browaru wybrał brzeg rzeki Radbuzy.
Misję opracowania nowej piwnej receptury powierzono pochodzącemu z Bawarii Josefowi Grollowi, wybitnemu piwowarowi i pasjonatowi piwa. Groll posiadał doświadczenie w nowatorskiej jak na tamte czasy technologii dolnej fermentacji. Z swojej ojczyzny przyniósł też zwyczaj fermentowania piwa w alpejskich jaskiniach. Groll wykorzystując swoją wiedzę doprowadził do wybudowania głębokich tunelów pod browarem. Do produkcji piwa użył specjalnego rodzaju dwurzędowego drobnołuskowego jęczmienia uprawianego w Czechach oraz lokalnego chmielu Saaz, który jest uznawany za najlepszy na świecie. Groll eksperymentował z tymi surowcami, wprowadzając innowacje do procesu warzenia. Po kilku latach prac, dokładnie 5 października 1842 roku w czeskim Pilźnie narodziło się pierwsze na świecie piwo typu pilzner – Pilsner Urquell.
Pierwsza beczka piwa uwarzonego przez Josefa Grolla została odszpuntowana 11 listopada 1842 roku na rynku św. Marcina w Pilźnie. Niezwykły smak piwa stworzonego przez tego browarnika z Bawarii sprawił, że metoda warzenia złocistego trunku z Pilzna znalazła wkrótce wielu naśladowców. Mianem pilzner zaczęto określać wkrótce wszystkie piwa powstałe tą metodą. W 1898 roku w celu ochrony autentyczności pilzneński browar zmienił nazwę piwa na Pilsner Urquell, co oznacza „z oryginalnego źródła”.
Pilsner Urquell szybko zyskał sobie uznanie poza granicami Pilzna. Wybudowanie kolei w Pilźnie w roku 1862 było punktem zwrotnym eksportu browaru. Do roku 1895 browar wybudował swoją własną bocznicę i posiadał nie mniej niż 258 wagonów służących do schładzania piwa. Wkrótce pojawił się pociąg, który każdego ranka wyruszał w kierunku Wiednia oraz drugi do Bremy, gdzie przeładowywano piwo celem eksportu. W przededniu I Wojny Światowej browar produkował rocznie ponad milion hektolitrów piwa, z dystrybucją w 34 krajach na całym świecie, od Egiptu po Stany Zjednoczone.
W 1892 roku, by uczcić 50 lat produkcji Pilsnera Urquella, browar wybudował wspaniałą bramę, znaną jako brama jubileuszowa, która stała się symbolem marki. Osiem lat później miasto wyraziło zgodę na użycie herbu na opakowaniach piwa. Herb i brama znajdują się na etykietce Pilsnera Urquella do dziś.
Początek wieku XX nie był dobrym czasem dla tej części Europy i dla Pilzneńskiego browaru, którego rozwój został zahamowany przez czterdzieści lat komunizmu w Czechosłowacji. Udało się jednak zachować oryginalny smak i produkcję, która odżyła po Aksamitnej Rewolucji w 1989 r. Browar w Pilźnie znalazł się pod kuratelą wiodącego międzynarodowego browaru: SABMiller, który postanowił zachować dziedzictwo Grolla. Od 2011 roku Pilsner Urquell produkowany jest wyłącznie w czeskim Pilźnie.
tagi: Pilsner Urquell , historia marki , 170 rocznica ,
"Złote Innowacje FMCG & Retail" to prestiżowy konkurs...
Jak połączyć nowe technologie z relatywnie tradycyjną...
"Katalizatorem innowacji są zmiany klimatyczne" –...
Zawieszono ponad 282 tys....
Ministerstwo Finansów ogłosiło nowe limity podatkowe, które...
Branże energochłonne liderem takich inwestycji...
Przez ostatnie trzy lata wynagrodzenie minimalne rosło w...
Biznes apeluje o większą stabilizację prawa i obciążeń...