Kanapka idealna powinna być zdrowa, urozmaicona, kolorowa, no i przede wszystkim smaczna. Przyrządzamy ją na bazie – najlepiej – cienkich kromek białego lub razowego pieczywa oraz bułek, z dodatkiem ziaren, takich jak słonecznik, siemię lniane, pestki dyni, orkisz i wiele innych. Kanapkę smarujemy masłem lub margaryną, które są jej bazą, a następnie – w zależności od naszej pomysłowości – serkami, twarożkami, pasztetami, kładziemy na nią sery żółte, pleśniowe, różnego rodzaju wędliny, szynkę, kiełbasę, cienkie plasterki pieczonego mięsa, wędzoną rybę, pokrojone jajko na twardo, warto pamiętać o warzywach, takich jak sałata, pomidor, papryka, ogórek, szczypiorek, cebulka, najlepsza jest ta słodka – bardzo zdrowa, o łagodnym smaku. Na całość warto dodać sos kanapkowy, ketchup, lub majonez. Taka kanapka będzie kolorowa, zdrowa, smaczna, chętnie sięgną po nią zarówno dorośli, jak i zieci, które są dość wybrednymi, jeżeli chodzi o smaki, konsumentami. Taka kanapka doskonała jest na śniadanie i kolację, na którą również można podać domownikom tę na ciepło, podgrzaną w mikrofalówce, piekarniku czy na patelni pod przykrywką. Jej skład również zależy od naszej pomysłowości, na jej wierzch koniecznie trzeba położyć plasterek żółtego sera, najlepiej aby były to ze dwie jego odmiany, doskonale będzie smakować, gdy dodamy trochę sera pleśniowego. Kanapki podawane na ciepło na śniadanie to tosty, będące typowym angielskim porannym posiłkiem. Na pieczywo, najlepiej specjalnie do tego przeznaczone, tostowe, kładziemy plasterek wędliny, bekonu, na to żółty ser i zapiekamy. Wyśmienicie smakują z jajkami sadzonymi lub z jajecznicą.
Pamiętajmy również o słodkich kanapkach, z dodatkiem miodów, dżemów, powideł, Nutelli – wszystkie te produkty mogą być posmarowane na kanapce samodzielnie, lub podane na niej np. z dodatkiem białego sera. Taka kanapka jest również smaczna i zdrowa, stanowi ciekawy słodki akcent na zakończenie śniadania lub kolacji. Takie kanapki stanowią tradycyjne niemieckie śniadanie, na które serwowane są z dodatkiem dżemu lub miodu oraz z jajkiem ugotowanym na miękko.
Kanapka jest chyba najpopularniejszym posiłkiem na świecie, w zależności od regionów, lokalnych kultur, istnieje wiele ich odmian, których poznanie może być równie ciekawe, jak zwiedzanie miejscowych zabytków. Zapraszam zatem na spacer po kanapkach!
1. Brytyjski Sandwich
Kanapki, chociaż znane od starożytności, rozpowszechnione zostały w XVIII wieku, przez Johna Montagu (czwarty hrabia Sandwich), który wprowadził w Anglii modę na ich jedzenie. Ten brytyjski arystokrata i polityk przyczynił się do zdobycia niepodległości przez Stany Zjednoczone. Nazwa Wyspy Sandwich (obecnie Hawaje) została nadana przez kapitana Jamesa Cooka na cześć hrabiego. Ale jak to było z tymi kanapkami? Otóż podczas wielogodzinnej gry w karty hrabia zgłodniał i poprosił służbę o podanie jemu i jego gościom czegoś, co można zjeść bez przerywania gry i bez używania sztućców, równocześnie nie brudzącego rąk. Graczom podane zostały kawałki mięsa, każdy włożony pomiędzy dwa kawałki chleba. Dzisiejszy brytyjski sandwich to przeważnie trójkątna kanapka, w której można znaleźć różnorodne składniki, takie jak: jajko, bekon, ser, szynkę i ogórek.
2. Panini
To najbardziej popularna włoska kanapka, przygotowana z różnego rodzaju pieczywa, m.in. ciabatty, foccaci, bagietki, wypełniona najrozmaitszymi smakowitymi nadzieniami. Najczęściej podawana jest z mięsem, wędlinami oraz oczywiście z rybami i owocami morza. Najpopularniejszą wersją panini jest ta z ostrym nadzieniem z pieczonej wołowiny, zwanym porchettą.
3. Bruschetta
Bruschetta, obok panini, to jedna z najpopularniejszych włoskich kanapek, która wywodzi się z Sycylii. Podstawę stanowi grzanka, która smarowana jest oliwą oraz roztartym czosnkiem. Do tego najczęściej dodawane są pokrojone świeże warzywa, głównie pomidory i ogórki.
4. Brioche con gelato
To niezwykły smakołyk, którego rodowód, podobnie jak bruschetty, wywodzi się z Sycylii. Jest to dość nietypowa kanapka, a mianowicie bułka z… lodami. Pomiędzy dwie części słodkiej bułki umieszczane jest lodowe nadzienie, o najróżniejszych smakach.
5. Croque-monsieur
Croque-monsieur jest francuskim specjałem, niestety dość kalorycznym, aczkolwiek bardzo smacznym. To przeważnie grillowana kanapka, której główne składniki to szynka, ser – najlepiej gruyer oraz sos beszamelowy. Odmianą croque-monsieur jest monte cristo sandwich – połączenie grillowanej kanapki z serem i szynką oraz typowego francuskiego tosta – czyli chleba zapiekanego w jajku.
6. Tartinki
To eleganckie małe kanapki z wyszukanymi dodatkami, takimi jak łosoś, kawior, sery premium, oliwki, kapary, pasty serowe i jajeczne. Podawane są przeważnie na aperitif, stanowią efektowną i elegancką oprawę kulinarną przyjęć i spotkań towarzyskich.
7. Kanapka ze śledziem
Cieszyńskie kanapki ze śledzikiem, to uwielbiany lokalny przysmak dostępny na rynku od wielu lat, holenderską odmianą jest broodje haring, czyli bułka ze śledziem, ogórkiem i cebulą.
8. Reuben sandwich
Reuben sandwich to kanapka podawana na ciepło, z grillowanym mięsem – wołowiną lub pastrami (solona wołowina), kapustą, szwajcarskim serem, z dodatkiem sosu rosyjskiego lub tysiąca wysp. Twórcą tej niezwykłej kanapki był… Niestety tego dokładnie nie wiadomo, zapewne albo Reuben Kulakofsky, właściciel sklepu spożywczego w Omaha, który ponoć miał przygotowywać owe kanapki dla gości grających w karty miejscowym hotelu, albo Arnold Reuben, właściciel delikatesów Reubena w Nowym Jorku.
9. BLT
BLT to niezwykle popularna kanapka w Wielkiej Brytanii, jak i w Stanach Zjednoczonych. Jej nazwa pochodzi od pierwszych liter podstawowych składników, jakimi są: bekon, sałata i pomidor (bacon, lettuce, tomato). Tradycyjna BLT składa się z pięciu składników – oprócz wymienionych, również z chleba i sosu, przeważnie majonezu. Oczywiście istnieją najróżniejsze jej wersje, z przeróżnymi składnikami, w zależności od kulinarnych upodobań, włącznie – jak przystało na Amerykanów – z frytkami!
10. Chip butty
Chip butty to odmiana kanapki bardzo popularna w Wielkiej Brytanii. Jej skład to chleb lub bułka, z dodatkiem masła, frytek i kechupu. Dla miłośników fast foodów.
Z tej międzynarodowej kanapkowej podróży wróćmy do kraju nad Wisłą. Co warto zaoferować naszym rodzimym konsumentom do przygotowania wyśmienitej kanapki? Proponuję te wszystkie produkty, które łatwo można rozsmarować na kanapce, dzięki czemu nie tylko będzie łatwa do przygotowania, ale i wyjątkowo smaczna.
Zacznijmy od podstawy. Masło czy margaryna? Iwonne Niegowska, Specjalista ds. żywienia Unilever poleca zdecydowanie Ramę, która zawiera oleje roślinne będące dobrym źródłem niezbędnych dla naszego organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych czyli: kwasu alfa-linolenowego (z grupy kwasów omega-3) i kwasu linolowego (z grupy kwasów omega-6). „Nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć sam tych kwasów tłuszczowych, dlatego powinny być one zawarte w tym, co spożywamy. Smarując Ramą Classic, dobrej jakości margaryną, 2-3 kanapki dziennie (ok. 20 g) dostarczamy istotną część dziennego zapotrzebowania na niezbędne kwasy tłuszczowe, a także znaczące ilości witamin A, D i E” – zapewnia Iwonne Niegowska.
A po jakie margaryny najchętniej sięgają Polacy? Jak podają badania TGI MillwardBrown SMG/KRC z okresu kwiecień 2011 – marzec 2012 spożywanie margaryn i mixów do smarowania pieczywa deklaruje 67,6% respondentów, a najczęściej spożywane marki to: Delma do kanapek, Delma Extra, Smakowita, Śniadaniowa, Masło Roślinne, Rama Classic, Pyszny Duet, Masmix, Kanapkowa, Manuel, Flora i Benecol.
Idealny dodatek do ciemnego chleba lub chrupiącej bagietki to serki topione, które są nie tylko pyszne i łatwo się rozsmarowują, ale także są zdrowe – zawierają mnóstwo łatwo przyswajalnego białka i cennego wapnia. „Nasze sery topione cieszą się niezmienną popularnością już od ponad 50 lat” – mówi Aneta Będkowska, Kierownik Biura Marketingu i Współpracy z Klientem Sertop z o.o. – „Niewątpliwy wpływ na to ma doskonała jakość produktów oraz różnorodność smaków, która zaspokoi gusta nawet najwybredniejszego smakosza. W sprzedaży dostępne są zarówno serki ze szczypiorkiem, łososiem, grzybami, jak i z szynką, salami, papryką i innymi dodatkami. Niektóre z nich pakowane są w kostki, inne zaś sprzedawane są w krążkach, w których znajdują się jednorazowe porcje serków. Do asortymentu naszych serów topionych dołączył niedawno Oscar – serek topiony dla dzieci w wersji naturalnej i z szyneczką. Szyneczka ta produkowana jest na nasze specjalnie zamówienie: zawiera wyłącznie naturalne składniki i jest pozbawiona glutaminianu sodu, co sprawia, że serek Oscar bez obaw można podawać nawet najmłodszym łasuchom.”
Na sklepowych półkach nie może zabraknąć oczywiście serków Hochland, uwielbianych przez konsumentów. W ofercie producenta jest kilka różnych propozycji, które mogą służyć do smarowania pieczywa. Są to sery topione: w krążkach (np. Mixtett, Sorett, Tercett, Kwartett), bloczkach (np. Śmietankowy, Z szynką, Z ziołami), pudełkach plastikowych (np. Gouda Smaki), sery kremowe twarogowe Almette (np. Almette śmietankowy, Almette ze szczypiorkiem i cebulą, Almette z ziołami, Almette z papryką i pomidorami, Almette jogurtowy, Almette z chrzanem, Almette z ogórkiem i ziołami), Hochland Kanapkowy (np. śmietankowy, ze szczypiorkiem, z czosnkiem i ziołami, z ogórkiem i koperkiem). Już we wrześniu na półki sklepowe trafi nowość Hochland – Twój WYBÓR – nowy mix sera topionego w krążku w edycji limitowanej.
Twój WYBÓR to wynik nowatorskiej aktywności konsumenckiej, która na przełomie czerwca i lipca została przeprowadzona w internecie, pod hasłem „Apetyt na zabawę”. Konkurs polegał na stworzeniu oryginalnej, własnej kompozycji mixu serków topionych oraz udzieleniu odpowiedzi na pytanie, dlaczego właśnie ta kompozycja jest najlepsza. W czasie trwania konkursu zgromadzono ponad 5 tysięcy zgłoszeń. Zwycięski produkt został nazwany Twój WYBÓR, a jest nim mix czterech wariantów smakowych: Z ziołami, Śmietankowy, Z szynką, Ze szczypiorkiem i cebulą. Wprowadzenie sera topionego Twój WYBÓR zostanie wsparte reklamą w prasie fachowej oraz materiałami POS.
Czy lubimy sery topione? Zdecydowanie tak i dlatego ich obecność we wszystkich sklepach spożywczych jest obowiązkowa! Jak podają badania TGI MillwardBrown SMG/KRC z okresu kwiecień 2011 – marzec 2012 spożywanie serków topionych deklaruje aż 74,5% respondentów, a najczęściej spożywane marki to: Hochland (pozostałe marki), Mixtett – Hochland, Mlekovita, Ostrowia, Sortett – Hochland, Mif Fit – Hochland, Tercett – Hochland, President, Lactima, Sertop Tychy, Serek Mazowiecki – Mlekovita, Kiri, Mlekpol, Warmia, Serek Topiony – Kurpianka i Lacpol.
Jeśli chcemy zapewnić odpowiedni asortyment produktów, które łatwo rozsmarować na kanapkach, to z całą pewnością nie powinno zabraknąć szerokiej oferty pasztetów, które lubiane są przez tych małych i dużych konsumentów. Jest to produkt, który chętnie kupujemy i jeszcze chętniej spożywamy, warto posiadać produkty kilku producentów, z różnych półek cenowych, powodzeniem bowiem cieszą się zarówno i te tanie, jak i te droższe.
Warto również pamiętać o sosach, ketchupach, majonezach, jakże chętnie stosowanych do kanapek. Ofertę podstawową warto poszerzyć o produkty reklamowane w telewizji, nowości i te od lat cieszące się niemalejącym zainteresowaniem wśród konsumentów. Jedną z ulubionych marek Polaków jest Hellmann’s. W marcu 2012 na rynku pojawił się nowy Hellmann’s Sandwich Majonez – Smak Czosnkowy. To znakomity dodatek do kanapek, nie tylko ze względu na jego walory smakowe, ale również dlatego, że do jego produkcji wykorzystywane są najlepsze składniki, w tym jaja z chowu ściółkowego. Dodatkowo nie zawiera konserwantów.
„Nawet najlepsza kanapka może się znudzić, dlatego Polacy chętnie sięgają po różnego rodzaju sosy do kanapek, ketchupy i majonezy, które pozwalają urozmaicić ich smak. Develey posiada w swojej ofercie bogatą gamę sosów kanapkowych, w ulubionych kompozycjach smakowych Polaków. Najpopularniejszym sosem kanapkowym Develey jest sos czosnkowy. Większość z nas lubi jego delikatny, charakterystyczny smak i ceni uniwersalne zastosowanie. Również sos hamburgerowy cieszy się dużym uznaniem konsumentów. Ta doskonale wyważona mieszanka majonezu, pomidorów i wyselekcjonowanych przypraw idealnie pasuje do wędlin i pieczonych mięs” - mówi Marcin Kocyga, Brand Manager w firmie Develey Poland.
Na zakończenie przyjrzyjmy się jeszcze dżemom. Jak podają badania TGI MillwardBrown SMG/KRC z okresu kwiecień 2011 – marzec 2012 spożywanie dżemów deklaruje 59,3% respondentów, a najczęściej spożywane marki to Łowicz, Sorella, Fruktus, Międzychód, Materne, Fruta, Agrovita, Stoczek, Stovit, Vortumnus i Provitus. „Dla wielu konsumentów problem z tym, co wybrać do smarowania pieczywa nie istnieje – chętnie sięgają oni po klasyczne, polskie produkty dżemowe. Produkty te cieszą się w Polsce z roku na rok coraz większym zainteresowaniem – konsumenci poszukują przetworów o smaku ulubionych owoców szczególnie na jesieni i w zimie, kiedy świeże owoce są trudno dostępne” – mówi Joanna Bancerowska, Dyrektor komunikacji korporacyjnej Agros-Nova Sp. z o.o. – „Naszą najnowszą propozycją jest wyjątkowo owocowa linia Łowicz 100% z owoców, w której 100 g produktu stworzone jest ze 100 g owoców! Produkt dosładzany jest zagęszczonym sokiem jabłkowym.”
Kanapki, ze względu na łatwość i szybkość ich przygotowania (nawet jeśli są bardzo urozmaicone), są niezwykle popularną potrawą, którą jemy w domu, pracy, szkole, na uczelni, na pierwsze śniadanie, drugie, na lunch, kolację, w podróży czy między posiłkami, kiedy dopadnie nas głód. Urozmaicona kanapka jest zdrowa, sycąca, z ciepłym napojem, może stanowić pełnowartościowy posiłek. Kanapki możemy zabierać ze sobą praktycznie wszędzie – do ich konsumpcji nie potrzebujemy sztućców oraz – gdy nie ma ku temu warunków – również talerzy. Kanapki niezwykle popularne są również w sieciach fast foodów, jednakże zachęcam do samodzielnego przyrządzania ich w domu.
tagi: kanapki , masło , serki , wędliny ,
Sprzedaż perfum i kosmetyków na lotniskach była wyższa o...
O zakupie konkretnych art. spożywczych na święta...
W listopadzie 2024 r. całkowita wartość sprzedaży w...
Przedsiębiorcy domagają się konsultowania nowych przepisów...
Może objąć technologie pochłaniania CO2...
Zrównoważona produkcja i zabezpieczenie żywności dla...
Prognozy na najbliższe miesiące są zróżnicowane, a...
Już ponad 38% dorosłych Polaków słyszało o tym, że ktoś...