Produkty takie jak ryż, kasza czy makaron to podstawowe wyposażenie każdej placówki detalicznej. Jednak sklep sklepowi nierówny, bowiem w jednym mamy szeroki wybór spośród rodzajów i marek, a w innym jedynie pojedyncze produkty. Czy w obrębie tych kategorii produktowych klient potrzebuje dużego wyboru i zwraca uwagę na markę? Okazuje się, że tak! Znana marka kaszy, ryżu czy makaronu to najlepszy wybór. Cena w tej kategorii gra drugorzędną rolę. Ale zacznijmy od zdrowotnych właściwości omawianego asortymentu. Jest to ważny aspekt, którym kierują się klienci wybierając makaron, ryż czy kaszę zamiast ziemniaków.
Na zdrowie
Kasza jest źródłem węglowodanów złożonych. Zgodnie z piramidą zdrowego żywienia to właśnie ten rodzaj węglowodanów powinien być głównym źródłem energii. Najwięcej jest ich w mannie, perłowej i pęczaku.
Kasze to bogactwo błonnika, który reguluje pracę jelit i utrudnia przyswajanie tłuszczu. Najwięcej błonnika jest w kaszach gruboziarnistych. Prawie nie ma w nich tłuszczu, dlatego zwłaszcza te grube są niezastąpione w dietach odchudzających. Kasze to także źródło witamin z grupy B, kwasu foliowego i witaminy E. Najwięcej witaminy B1 zawiera kasza gryczana, jaglana i jęczmienna, kwasu foliowego – kasza gryczana, witaminy PP – jęczmienna perłowa. Dostarczają wielu składników mineralnych, głównie potasu, żelaza, magnezu oraz fosforu, cynku, manganu, miedzi, krzemu i wapnia. Sporo w nich białka. Kasze powinno się jeść z produktami pochodzenia zwierzęcego, np. z mlekiem, jajkiem, chudym mięsem.
Ryż zawiera dużą porcję białka, błonnika i witamin z grupy B. Ważnym argumentem przemawiającym za jego zdrowotnymi właściwościami jest fakt, że pojawia się w diecie dla alergików oraz w diecie bezglutenowej. Nie uczula i jest najłatwiej przyswajalnym przez ludzki organizm zbożem. Działa przeciwbiegunkowo i łagodzi podrażnienia jelit. Co więcej, wpływa korzystnie na układ nerwowy. Jest ubogi w tłuszcze. Ryż pomaga usunąć także nadmiar wody z organizmu, ma więc działanie oczyszczające i detoksykujące. Odmiany brązowe i tak zwany dziki ryż zawierają bardzo ważną witaminę B1, odpowiedzialną między innymi za sprawne działanie naszego układu nerwowego.
Makaron – najzdrowszy jest ten wyprodukowany z pełnego ziarna. Dzięki niemu dostarczamy do organizmu niezwykle wartościowe składniki odżywcze, takie jak błonnik, żelazo, wapń oraz potas. Niektóre makarony są wzbogacane w korzystne dla zdrowia składniki, np. makarony dla dzieci w witaminy z grupy B, wapń i fosfor. Makarony pełnoziarniste mają więcej błonnika oraz żelazo, cynk, magnez, fosfor. Osoby na diecie bezglutenowej mogą sięgnąć po makaron kukurydziany, z fasoli mung czy ryżowy.
Makaron daje lepszą wydolność organizmu dzięki niemu glikogen lepiej magazynuje się w mięśniach i wątrobie. Do uwalniania glikogenu potrzeba mniej tlenu, dzięki czemu organizm mniej się męczy. Dodatkowo łatwostrawność makaronu jest bardzo ważna podczas uprawiania sportów, ponieważ zmniejsza ryzyko wystąpienia kolki.
W detalu
Jak przyznaje Izabela Kaca, ekspedientka w sklepie sieci ODIDO w Starachowicach – mimo, że kasza, ryż i makaron sprzedają się bardzo dobrze, to ziemniaki wciąż są stałym elementem wielu obiadów. Oczywiście zmienia się świadomość wielu klientów i makaron z warzywami, kasza gryczana z okrasą czy ryż z kurczakiem stają się coraz popularniejsze.
Na sklepowej półce dostępny jest najbardziej popularny ryż biały długoziarnisty. Wśród kasz – gryczana i jęczmienna. Największy wybór znajduje się w ofercie makaronów, w obrębie kształtów. W sklepie w Starachowicach niezastąpione okazują się być marki własne.
„Oczywiście posiadamy w sklepie także znane marki, które są na topie i są klienci, którzy tylko po nie przychodzą. Wśród nich jest makaron Lubella, ryż Kupiec i kasza Cenos” – mówi Izabela Kaca.
Według Marcina Gregorka ze sklepu abc w Ostrowcu Świętokrzyskim, najlepiej sprzedają się produkty znanych marek. Bez względu na cenę klienci wybierają asortyment dobrze rozreklamowany w tej kategorii. Marki takie jak Sonko, Kupiec, Lubella są na topie. Do sklepu przychodzi sporo starszych osób, które kupują konkretne marki, mają do nich zaufanie i znają je od lat. „Jednak oczywiście nie brakuje także produktów z niższej półki cenowej. Mamy dobrą ofertę marki własnej” – dodaje pan Marcin. Jeżeli chodzi o kaszę to w sklepie pana Gregorka najlepiej sprzedaje się gryczana, wśród ryżu również tradycyjny biały, w obrębie makaronów wybory są bardzo różne, dlatego też warto mieć na półce szeroką ofertę. Jak przyznają detaliści asortyment sklepowy powinien być dopasowany pod klienta. W żadnej placówce nie może zabraknąć znanych i popularnych marek oraz tych z różnych półek cenowych, tak aby każdy klient miał z czego wybierać.
Monika Dawiec
tagi: sypkie , makaron , kasza , ryż , Monika Dawiec ,
Sprzedaż perfum i kosmetyków na lotniskach była wyższa o...
O zakupie konkretnych art. spożywczych na święta...
W listopadzie 2024 r. całkowita wartość sprzedaży w...
Przedsiębiorcy domagają się konsultowania nowych przepisów...
Może objąć technologie pochłaniania CO2...
Zrównoważona produkcja i zabezpieczenie żywności dla...
Prognozy na najbliższe miesiące są zróżnicowane, a...
Już ponad 38% dorosłych Polaków słyszało o tym, że ktoś...