Oznaczenia informują o sposobie hodowli kur (pierwsza cyfra, od 0 do 3) oraz o tym, z jakiego kraju pochodzą jajka – kod państwa członkowskiego Unii Europejskiej (np. PL – Polska). Kolejne dotyczą zakładu produkcyjnego: kod województwa (dwie cyfry), kod powiatu (dwie cyfry), kod zakresu działalności (dwie cyfry) oraz kod firmy w danym powiecie (dwie cyfry). Najdroższe, ale zarazem najsmaczniejsze i najbardziej wartościowe są jajka oznaczone pierwszą cyfrą 0, pochodzące od kur z chowu ekologicznego. 1 oznacza chów wolno wybiegowy, a 2 chów ściółkowy – kury nośne co prawda całe życie spędzają w zamkniętej hali, ale mają możliwość swobodnego poruszania się po pomieszczeniu wyłożonym słomą, w którym dodatkowo znajdują się grzędy. Najtańszymi, a zarazem najpopularniejszymi jajkami – i najmniej smacznymi – są te z pierwszą cyfrą 3 oznaczającą chów klatkowy. Kury całe życie spędzają w ciasnych klatkach, bez dostępu naturalnego światła i oczywiście bez możliwości swobodnego poruszania się.
Na opakowaniach znajdują się oznaczenia wagowe: XL to jajka bardzo duże: 73 g i więcej, L – duże, od 63 g do 73 g, M – średnie: od 53 g do 63 g oraz S – małe, poniżej 53 g oraz klasy jaj. Klasa A to jajka świeże, charakteryzujące się czystą, nieuszkodzoną skorupką, wysokość komory powietrznej nie może przekraczać 6 mm, białko powinno być przezroczyste i klarowne. Komora powietrzna znajduje się przy zaokrąglonym boku, w miejscu gdzie błony nie są przyklejone. W miarę upływu czasu od zniesienia komora ta powiększa się i dzięki niej określa się świeżość jaja. Klasa dodatkowa A-Ekstra to jajka klasy A nie starsze niż 7 dni od pakowania, wysokość komory powietrznej nie może przekraczać 4 mm. Klasa B – jaja utrwalone lub drugiej klasy, wysokość komory powietrznej nie może przekraczać 9 mm. Klasa C – jajka nie sortowane, dla przemysłu.
Dlaczego warto jeść jajka? Przede wszystkim są bogatym źródłem witamin (m. in. A, E, D, K oraz B2, B9 i B12), składników mineralnych (m.in. fosforu, potasu, wapnia, żelaza, cynku i magnezu, selenu i jodu), kwasu pantotenowego, antyoksydantów oraz choliny niezbędnej do prawidłowego działania mózgu. Zawarta w żółtku luteina ma zbawienny wpływ na wzrok, chroni bowiem gałkę oczną przed szkodliwymi promieniami UVA i UVB oraz zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej. Luteina oraz zeaksantyna obniża poziom ryzyka zachorowania na raka jelita grubego i wystąpienia chorób serca. Jajka są niskokaloryczne, wobec czego powinny być obecne w diecie każdego człowieka, dodatkowo ich białko stabilizuje poziom cukru we krwi.
Jajka można spożywać na wiele sposobów, są składnikiem najróżniejszych potraw, najpopularniejsze to oczywiście kurze, w sklepach powinny być dostępne również przepiórcze, kacze, gęsie, można pokusić się o poszerzenie oferty o strusie jaja. W miejscowości Srebrna, w niewielkim – około 40-to metrowym sklepie spożywczo-przemysłowym dostępne są tylko jajka kurze, ale jak zaznacza Karolina Gerwatowska, ekspedientka z dwuletnim stażem, jeśli tylko klienci zasugerują poszerzenie asortymentu o inne rodzaje jajek – z całą pewnością tak się stanie. Oferta na bieżącą dostosowywana jest do potrzeb konsumentów – głównie okolicznych mieszkańców, ale wśród nich nie brakuje także przejezdnych, bowiem placówka usytuowana jest przy głównej drodze prowadzącej z Płocka do Włocławka.
Sklep funkcjonuje już od 15 lat, jego właścicielka, Iwona Kraska nie zdecydowała się na zrzeszenie w sieci, jak podkreśla pani Karolina – sklep niezależny może z powodzeniem funkcjonować na rynku. Bogaty asortyment jest zdecydowanie atutem placówki – artykuły spożywcze, świeże wędliny, pieczywo, nabiał, chemia – klienci mogą tu kupić nawet produkty OTC. „Jajka cieszą się dużym zainteresowaniem wśród kupujących, kiedyś zupełnie nie zwracali uwagi na oznaczenia, edukacja w tym zakresie niestety jeszcze raczkuje, ale wierzę, że będzie ona coraz większa. Najpierw wiedzę tę muszą posiąść detaliści, sprzedawcy, aby móc ją przekazywać dalej” – zaznacza pani Karolina.
W ofercie są jajka pakowane po 10 i 6 sztuk, dziennie sprzedaje się nawet kilkadziesiąt jajek. Jaki jest najlepszy okres sprzedaży? Oczywiście ten poprzedzający święta Wielkanocne, ale także piątki i soboty. „W weekend klienci mają czas na gotowanie, a jajka obecne są przecież w wielu najróżniejszych potrawach i wypiekach” – dodaje moja rozmówczyni i podkreśla, że osobiście zwraca uwagę na pochodzenie jajek oraz to w jakich warunkach żyją kury nioski oraz czym są karmione. Warto, abyśmy wszyscy zwracali na to uwagę, a Państwa zachęcam do przekazywania wiedzy klientom! Wybierając jajka warto na uwadze mieć nie tylko ich cenę, jakość, ale również dobrostan zwierząt.
Maja Święcka
tagi: jaja , jajka , Maja Święcka ,
"Złote Innowacje FMCG & Retail" to prestiżowy konkurs...
Jak połączyć nowe technologie z relatywnie tradycyjną...
"Katalizatorem innowacji są zmiany klimatyczne" –...
Zawieszono ponad 282 tys....
Ministerstwo Finansów ogłosiło nowe limity podatkowe, które...
Branże energochłonne liderem takich inwestycji...
Przez ostatnie trzy lata wynagrodzenie minimalne rosło w...
Biznes apeluje o większą stabilizację prawa i obciążeń...