Tradycyjne wędliny to istotny element polskiego świętowania. Zarówno w okresie Bożego Narodzenia, jak również podczas sylwestrowej nocy czy karnawałowych spotkań. Schaby, kiełbasy, szynki, wędzonki – z wyśmienitymi dodatkami – marka Duda oferuje szeroki wybór. O ulubionych świątecznych przysmakach Polaków rozmawiamy z Edytą Zębalą, Dyrektor Marketingu Zakładów Mięsnych Silesia.
Polska tradycja na świątecznym stole obecna jest w każdym domu. Jak świętują Polacy i jaką część bożonarodzeniowego stołu zajmują wyroby mięsne i wędliny?
Święta to czas, w którym chętnie powracamy do tradycji wyniesionych z domu. Właśnie w zaciszu domowym spotykamy się z rodziną. Atmosfera świąt to zatem rodzina, dom ale przede wszystkim jedzenie, bo najczęściej spotykamy się przy świątecznym stole. Takie spotkania, a więc także świąteczny stół, kojarzą się z bezpieczeństwem, ciepłem, miłością, gościnnością, której symbolem jest puste nakrycie dla zbłąkanego wędrowca. Dzielenie się opłatkiem, i szerzej jedzeniem, stanowi integralną część bożonarodzeniowej tradycji, bo święta to także wspólnota wokół stołu. Zdajemy sobie sprawę z tego, że tradycyjne wędliny to istotny element polskiego świętowania i jeden z ważniejszych świątecznych posiłków, którego nie może zabraknąć na bożonarodzeniowym stole.
Świąteczne półki w sklepach uginają się pod ciężarem bożonarodzeniowych hitów. Czego nie może zabraknąć w żadnej placówce handlowej w tym wyjątkowym okresie handlowym?
Na pewno w sklepach nie może zabraknąć tradycyjnych, polskich wędlin suchych opartych na wieloletnich recepturach, jak choćby kiełbasy żywieckiej, krakowskiej czy przede wszystkim myśliwskiej. Jako producent wędlin Duda Nasza Polskie – po raz kolejny jesteśmy liderem sprzedaży kiełbasy myśliwskiej (według Nielsena) i oferujemy ją w różnych formach – także jej wersję dedykowaną na deskę wędlin, klasyczną, plastrowaną, ale również z grzybami czy z mięsem z jelenia.
Na sklepowej półce nie powinno też zabraknąć szynek i wędzonek, które bardzo często goszczą na świątecznym stole. Nasz bardzo szeroki wybór szynek powiększyliśmy w tym roku o nowość: szynkę beskidzką z czosnkiem niedźwiedzim. Ta idealnie krucha i soczysta szynka w wyrazistej posypce wspaniale uzupełni półmisek ze schabami i polędwicami. W wielu domach w okresie świątecznym, a potem karnawałowym pojawia się także bigos – aby jeszcze bardziej ulepszyć jego smak i nadać mu unikalnego charakteru, warto użyć kiełbasy beskidzkiej z czosnkiem niedźwiedzim. Takie wybory na pewno sprawią, że nasz świąteczny stół okaże się wyjątkowy.
Ostatnia deska ratunku na chwilę przed świętami to…? Jakich produktów poszukuje konsument, kiedy święta coraz bliżej?
Święta to czas wzmożonych spotkań towarzyskich – tych planowanych, ale i tych spontanicznych. W takich momentach idealnie sprawdza się deska wędlin, którą łatwo i szybko można przygotować nawet w kilka minut. Warto sięgnąć wtedy po myśliwską na deskę wędlin – specjalną wersję tej popularnej kiełbasy. W jej sąsiedztwie znakomicie sprawdzi się także kolejny produkt z rodziny produktów myśliwskich marki Duda: kabanos myśliwski. Uzupełnieniem całości mogą być inne, tradycyjne polskie wędliny, krojone dla wygody klientów. To chociażby kiełbasy żywiecka, krakowska, szynka i schab z beczki, jałowcowa i wiele, wiele innych…
Jak powinna wyglądać wzorowa strefa mięs i wędlin w sklepie spożywczym w okresie przedświątecznym? Proszę o poradę dla detalisty.
W okresie przedświątecznym warto mieć na półce pełen asortyment polskich, tradycyjnych wędlin. Na pewno hitem okażą się limitowane, dedykowane na okres świąteczny opakowania wędlin, jak choćby nasza kiełbasa myśliwska z mięsem z jelenia w opakowaniu ze złotymi, bożonarodzeniowymi detalami. Warto też zaopatrzyć się w specjalne wersje smakowe wędlin, jak na przykład kiełbasę myśliwską z grzybami Duda Nasze Polskie czy mięsa i wędliny z dodatkami owoców i ziół. I w tym przypadku proponujemy szynkę beskidzką z czosnkiem niedźwiedzim albo schab ze śliwką.
Życzymy Państwu zdrowych, spokojnych i smacznych świąt!
Dziękuję za rozmowę.
Monika Górka